Главно меню

English

Визитка

Петър Стойчев е роден е на 24 октомври 1976 г. в Момчилград, България.

Започва да тренира  плуване на 6 годишна  възраст в град Смолян, под ръководството на първите си треньори, Евелина Георгиева и Огнян Георгиев.

Баща му Райчо Стойчев  е треньор по волейбол и близостта на басейна до залата  изиграва  роля за срещата  му с плуването.  От самото  начало на спортния си път  има  подкрепата и  опората  на  своята майка Стефка Стойчева. От 1998 г. негов личен треньор е Красимир Туманов.

През досегашната си спортна дейност  е преплувал над 60 000 (шестдесет хиляди) километра в басейни, реки, езера, морета и океани.

На 16 години Петър Стойчев започва да участва на европейски плувни първенства в басейн за юноши.

През 1992г се класира 4-ти на 400 м свободен стил и 5-ти на 1500 м. През 1993 година се класира втори на 1500 м и трети на 400 м, като поставя републикански рекорд за мъже на 1500. В същата година е и първото му участие на ежегодния плувен  маратон в Охрид- Македония, на който успява да финишира втори.

1995 г Участва в  европейското първенство за   мъже в Австрия. На  това  първенство  успява да се класира на  шесто  място на 5 км, а в дисциплината  25 км заема дванайсто място.

1999 г Участва в  европейското първенство за   мъже в Истанбул. Там  успява да се класира на  девето  място на 5 км, а в дисциплината  25 км заема четвърто място.

Тези успехи го  мотивират  да акцентира  усилията си  към участия  в Световната купа по плувен маратон в открити  води, организирана от FINA ( международна  федерация по плуване). Състезанията в тази  дисциплина са на дистанции от 15 до 88 км при температура на водата от 16 до 31  градуса по Целзий, които  се провеждат  в открити води: реки, езера, морета и океани.

Петър Стойчев е най-успешният състезател по плувен маратон в света!

В тази  дисциплина  има извоювани  единадесет последователни световни  титли.       Негови  постижения са и  над 60 победи в индивидуални състезания.

Освен многобройните си участия в маратонското плуване Петър Стойчев е и участник в  четири  Олимпиади  -в Сидни през 2000г, в Атина- 2004г, Олимпийските игри в Пекин през 2008г, на която  успя да се  класира на 6- то  място в дисциплината 10 км  плуване  в открити води и в Лондон 2012 където в същата дисциплина се класира на девето място.

В олимпиадата в Пекин имаше и честта да носи българския флаг на нашата делегация.

На 24 август 2007 Петър Стойчев поставя световен рекорд за преплуване на пролива Ла Манш.

Той е първият човек  преплувал пролива за време под 7 часа - 6:57:50 ч.

Старото най-добро постижение 7:03:50 часа принадлежеше на Кристоф Вандрач (Германия), поставено през 2005 г.

В момента се състезава  за плувен  клуб „Левски” и плувната си подготовка провежда на комплекс „Спартак” в  град София.

Член е на комисията на атлетите към FINA.

През 2009г. е приет е в „Зала на световната плувна слава“ в град Fort Lauderdale САЩ.

Ежедневният  спазван стриктен спортен режим е негов начин  на  живот през цялата му спортна кариера. Женен е и има една дъщеря и един син. Времето  извън тренировките отдава на семейството и приятелите си. Подпомага споделяни от него значими за обществото каузи.

От 13 март  2013г  до 29 май 2013г  Петър Стойчев е министър на младежта и спорта в Осемдесет и осмото правителство на Р България.

Готово!

На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.

Не сте попълнили правилно полето за Телефон

Не сте избрали начин на плащане

1Избери артикул с подписа на Петър Стойчев
2Напиши лични данни и избери начин на плащане

*Код за сигурностНов код

3Поръчай!

Поръчай сега! На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.