Главно меню

English

LaManche Swim

LaManche Swim

Списък със състезания

Преплуването на протока Ламанш  е едно от най-старите плувни състезания в света с над 100-годишна история. То е спортно предизвикателство и истинско изпитание за човешките възможности.

Регистрираните успешни преплувания до 2000 г. са 893 на брой. За сравнение към 2007 г. до връх Еверест  са осъществени 3679 изкачвания от 2436 човека.

Първоначалният регламент е запазен и до днес. Плувецът има право да носи единствено бански тип „слип“. Никой от екипа на състезателя няма право да го докосва по време на плуването. Разстоянието между двете пристанища – Дувър в Англия и Кале във Франция по права линия е 34 км, но плувецът трябва да измине много по-голямо разстояние заради отклонения предизвикани от водните течения и съобразяването с трафика на кораби в канала.

На 24-ти август 1875 г. капитан Матю Уеб (Matthew Webb) за първи път в историята преплувал без чужда помощ протока Ла Манш за 21 часа и 45 минути, използвайки стила бруст. През 1927 г. е създадена „Channel Swimming Association“, която  администрира  опитите на плувците да преплуват протока. През 1999 г. тя се разделя на „Channel Swimming and Piloting Federation“ и „Channel Swimming Association„.

Видео галерии Всички видеа

Готово!

На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.

Не сте попълнили правилно полето за Телефон

Не сте избрали начин на плащане

1Избери артикул с подписа на Петър Стойчев
2Напиши лични данни и избери начин на плащане

*Код за сигурностНов код

3Поръчай!

Поръчай сега! На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.