Главно меню

English

Новини

23 юлиДневникПетър Стойчев стана световен шампион по плуване (вестник Дневник )

Петър Стойчев спечели първата световна титла в историята на българското плуване, след като спечели състезанието на 25 км в открити води на първенството в Шанхай. Десетократният носител на световната купа по плувен маратон се чувстваше в свои води в тази дисциплина и се наложи с 5.10:39,8, като се пребори с ненормално високите температури. Той изпревари с 35,8 секунди руснака Владимир Дятчин и унгареца Чаба Герчак с 38,3 секунди. Състезанието беше свързано с редица скандали, тъй като част от участниците се оттеглиха, а други протестираха заради високите температури на водата. Шестима плувци, сред които съотборникът на Стойчев в Германия и световен шампион на 5 км Томас Лурц отказаха участие.
Стойчев със златния медал заедно с подгласниците си „Най-после световен шампион“, успя само да каже 34-годишният Стойчев пред сайта petarstoychev.com. До момента той имаше бронзови медали на 25 км от световните първенства в Барселона през 2003 г. и Монреал през 2005 г., както и бронз на 10 км от Монреал. Има и сребърен медал на 10 км от Хонолулу през 2000 г. „Ройтерс“ съобщи, че пред техен репортер представители на германския отбор са измерили температурата на водата и тя е показвала 32 градуса. Максимално допустимата температура за състезание е 31 градуса. Представители на няколко отбора поискаха надпреварата да се отмени. Мъжкото плуване трябваше да се състои в 8 часа местно време, но беше пренасрочвано два пъти – първо за 7 часа, после за 6.05 часа. Самото състезание завърши по същото време и при сходни условия с предишните дисциплини в открити води – на 5 и 10 километра. Сред отказалите да участват в състезанието беше и защитаващият световната си титла Алекс Майер, както и световната шампионка при жените Линзи Хейстър. Все пак в мъжкото състезание останаха други трима световни шампиони. Според „Ройтерс“ деветима от общо 35 стартирали спряха да плуват по време на самото състезание. Според други свидетели на плуването един от състезателите е бил откаран с линейка. Сайтът SwimmingWorldMagazine.com съобщава, че незавършилите са 10 души, сред които и италианският ветеран Валерио Клери. Цялата ситуация около днешното плуване в Шанхай идва по-малко от година след смъртта Фран Крипен по време на състезанието за Световната купа в ОАЕ през октомври 2010 г. Тогава плувците поискаха повече гаранции за сигурност, като беше прието, че не може да се провеждат състезания при температура на водата над 31 градуса.

Петър Стойчев се радва на успеха си в Шанхай

Георги Филипов

0 коментара

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Готово!

На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.

Не сте попълнили правилно полето за Телефон

Не сте избрали начин на плащане

1Избери артикул с подписа на Петър Стойчев
2Напиши лични данни и избери начин на плащане

*Код за сигурностНов код

3Поръчай!

Поръчай сега! На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.