Главно меню

English

Новини

25 януВестник ТрудПетър Стойчев пред Труд: „Интересуват ме само две състезания“

Петър Стойчев пред Николай КРЪСТЕВ, вестник ТРУД.

Петър Стойчев се прибра за по-малко от 24 часа в България, преди да замине за 3 старта от Световната купа по плувен маратон в Аржентина. Към Южна Америка най-добрият ни плувец на дълги разстояния тръгна с личния си треньор Красимир Туманов. В първото състезание за сезона в Росарио Стойчев се класира четвърти като преплува 15 км за 2:03,01 часа.

– Завърнахте се от Германия, където вече живеете и тренирате…

– Да, плановете ми са да се подготвям в Германия до летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година. Тренирам заедно с големия германски плувец Томас Лурц в град Вюртсбург.

Как се роди идеята за тренировки извън България?

– Стана дума по време на съвместната ми подготовка с Томас и участието на състезания в Канада миналото лято. Тогава той спомена, че условията в клуба, където се подготвя – “Вюртсбург 05” са идеални. И би бил доволен, ако тренираме заедно. С Лурц се познаваме добре от 2005-а, когато на световното той стана втори, а аз – трети. След това сме се състезавали рамо до рамо на огромен брой маратони. Първоначално не приех толкова насериозно тази идея. Но впоследствие, като се замислих и го обсъдихме с треньора ми Красимир Туманов, стигнахме до извода, че за мен ще е добре да сменя обстановката…

Може би най-вече, защото у нас основно тренирахте сам…

– Най-вече заради това. Вече толкова години тренирам сам, монотонността в подготовката е нещо, което тежи много. Опитвали сме вече всичко, което може да се направи в България. Затова идеята да тренирам в Германия внесе голяма свежест в подготовката ми. Зареди ме с енергия и желание за нови тренировки…

Не ви ли е омръзнало вече да плувате?

– Омръзнало ми е, разбира се. Но не ми е омръзнало да се състезавам. Всъщност, точно състезателната тръпка ме остави в спорта толкова дълго време. Чувството да си на старта и да знаеш, че те очаква сериозно изпитание, е неописуемо. В този смисъл ми липсват състезанията. Затова и тръгвам за Аржентина. Най-вече да се откъсна малко от зимата в Европа. И да се заредя с нови емоции в състезателна обстановка.

Маратоните, на които ще стартирате в Аржентина, вече сте ги печелили, и то по няколко пъти, нали…

– Да, бил съм първи и в Росарио, и в Санта Фе, и във Виедма. Но това е без значение. Всеки нов старт е ново предизвикателство.

Казахте предизвикателство – какво е то пред вас в този момент, след като имате десет крайни победи във веригите за Световната купа?

– До края на състезателната ми кариера, който със сигурност ще дойде след олимпийските игри в Лондон, ме интересуват само две състезания. Квалификацията за Лондон и самата олимпиада.

Къде ще атакувате олимпийска квота на 10 километра?

– Първо на световното първенство това лято в Шанхай. Първите 10 от този шампионат печелят визи за Лондон. След това през 2012-а има една пред олимпийска квалификация – и на нея се разпределят 10 квоти. Стават 20 и към тях се прибавят най-бързите от четирите континента извън тези, които вече са се класирали за олимпиадата. Добавяме и един участник от страната домакин – ето ги 25-имата плувци, които ще стартират на 10 километра в Лондон.

Освен с Лурц с кого тренирате рамо до рамо в Германия?

– С целия отбор на “Вюртсбург 05”, който е най-големият и най-успешният плувен клуб в Германия. Басейнът е страхотен, фитнесът също. Въобще условията са мечта. В отбора е и европейският шампион на 1500 м от първенството на 25-метров басейн в Истанбул през 2009-а – казва се Ян Волгартен.

Вие сте със семейството си във Вюртсбург, нали?

– Да, ако нямаше вариант съпругата и детето да са с мен, просто нямаше да замина.

Кой поема разходите ви в Германия?

– Спортното министерство по плановете за олимпийската подготовка за Лондон. Аз попадам в първа група, защото завърших шести на 10 км на игрите в Пекин през 2008-а. Благодарен съм също така и на Българска федерация по плувни спортове за подкрепата. Но средствата, които получавам, няма как да стигнат за престоя на цялото семейство в Германия. Налага се да плащам и аз, но го правя с убеждението, че така трябва в името на голямата цел, която съм си поставил – да плувам добре и да се представя достойно в Лондон.

А треньорът Туманов дистанционно ли ви ръководи?

– Не, Красимир Туманов вече веднъж беше във Вюртсбург. Плановете са да идва често, да работим заедно, както и досега. Без да оставя на заден план и задълженията си в плувен клуб “Левски”, разбира се.

0 коментара

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Готово!

На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.

Не сте попълнили правилно полето за Телефон

Не сте избрали начин на плащане

1Избери артикул с подписа на Петър Стойчев
2Напиши лични данни и избери начин на плащане

*Код за сигурностНов код

3Поръчай!

Поръчай сега! На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.