Главно меню

English

Новини

20 януПетър Стойчев гони лятото по цялата земя

Докосне ли водата, Петър Стойчев се превръща в шампион; застане ли зад някоя идея пък, я изпълва с благородство – с успехите си и с примера на личния си живот е живото доказателство, че най-истински са тези неща, които идват от сърцето.

- Как се чувствате като човек, който създава позитивен пример в общество, което живее с негативното?
- Трудно, но малко хора го разбират и усещат това нещо. Всички имат различни виждания, аз не се стремя да се харесвам на някого, гледам да си гоня моите задачи и да помагам за положителните неща.
- Има една система, хюман дизайн, която разделя хората на четири типа. Основният тип са генераторите, но вие ми приличате повече на представител на третата група, манифесторите, които дърпат обществото напред…
- Аз имам желание да се развивам и да напредвам. Има хора, които, както се казва, теле се раждат, вол умират. Никакви амбиции, само ядат и спят… Аз имам амбиции да се развивам, защото бездействието не ме задоволява… Концентрирал съм се сега върху квалификациите за олимпиадата, но после ще трябва да обърна внимание и на други неща, които са покрай спорта.
- Това означава ли, че състезанията ще останат на по-заден план за вас?
- Не, просто трябва да преосмисля нещата и да видя живота през друга призма вече. Защото спортът е до време, а аз съм на предела…
- Не си личи по класиранията…
- А, не си личи – едно време ги биех с лекота, беше ми много по-лесно…
- Забавлявате ли се с това, което правите? Доставя ли ви радост?
- Да, аз съм много щастлив, че имах възможност да се развия максимално и да стана професионален спортист. Да видиш върховете, е съвсем различно от масовия спорт и спорта за здраве. Стигаш до нива, до които достигат много малко хора. Информацията, която получаваш, и тези, с които общуваш – това е съвсем различно от заобикалящата ни среда…
- А това развива ли съзнанието?
- Не само съзнанието… Пътуването, участието в състезания – те развиват и общата култура. Запознаваш се с хора от различни нации, с различни култури. За човек, който не пътува, е трудно да си го представи. Това учи и обогатява…
- Вашият спорт е суперестествен, няма нищо изкуствено да влезеш във водата и да плуваш. Имате ли развита връзка с водата, с нейната природа?
- Всъщност има моменти, в които не искам да вляза даже в басейна – толкова ми е омръзнала водата… Това усещане се засилва с годините и много трудно го преодолявам на моменти!
- Напоследък се говори много за позитивно мислене, това помага ли в едно състезание да победите?
- Да, това е в основата на всичко – като се добави правилната подготовка и добрият старт, вече по време на самото състезание, като търсиш добро класиране, единственият шанс е да мислиш позитивно.
- Всъщност има ли време за мислене по време на самото състезание?
- Независимо какво е състезанието, в главата на един спортист се въртят някакви мисли. Например един футболист, като ритне топката, той се надява тя да отиде някъде, протича мисловна дейност. Така е и с плуването – надяваш се да ти стигнат силите докрай и да победиш.
- Сравняват самото състояние с това на медитация…
- Точно така, но да изпаднеш в това състояние, трябва да си много добре трениран, да знаеш, че имаш възможност. Тази мотивация трябва да я имаш и по време на тренировъчния процес.
- Нека накрая се върнем към началото. Защо всъщност ви хрумна да практикувате този спорт?
- Имах добри резултати в басейн, но като разбрах, че има състезания в открити води, отидох – беше в Охрид през 1993 г. Харесва ми – непрекъснато сме по топлите места, преследваме лятото в различните полукълба…
Петър е като извънземен за децата, щом разберат, че мъжът пред тях плува в реки, езера, морета и океани – при това часове наред. Отрупват го с въпроси, а той е готов всичко да им обясни! Обича ги и е приел, че са нещо наистина много важно! Затова се зарадвахме толкова много, когато видяхме в сайта му публикувана следната новина: „В 11:11 часа на 16 декември се роди новият член на сем. Стойчеви…“ Честито! Олимпиадата в Лондон е следващата му голяма цел. Квалификацията за нея е в Португалия на 10 юни. Струва си да стискаме палци – успее ли да е сред първите десет, ще се появи и на четвъртите си олимпийски игри.
Интервю на Краси Проданов за сп. „Усури“

0 коментара

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Готово!

На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.

Не сте попълнили правилно полето за Телефон

Не сте избрали начин на плащане

1Избери артикул с подписа на Петър Стойчев
2Напиши лични данни и избери начин на плащане

*Код за сигурностНов код

3Поръчай!

Поръчай сега! На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.