Главно меню

English

Santa Fe

Място: Santa Fe

Дата на провеждане: 30 януари 2011

Състезание: Open Water Gran Prix

Santa Fe, Argentina (2011)

Петър Стойчев постигна 6-та феноменална победа на юбилейния 50-годишен маратон „Санта фе –Коронда” 57 км, в Аржентина.

Място: река Коронда, Санта Фе, Аржентина. Температура на водата: 26С. Дълбочина на водата: 3м. Брой участници на старта: 17

Състезание с традиция и респект в плувния спорт, отново максимално затрудни всички участници.

Силното  желание за победа, съчетано с воля, спортен дух и уникална физическа кондиция, донесоха на Петър Стойчев нова -6 та рекордна победа в това състезание.

Ексклузивно от Петър Стойчев:

„Изключително оспорвано състезание, в годината на честването на 50- тата му годишнина. Чудесна атмосфера и организация на маратона.

След третия час от началото на състезанието имахме възможност заедно с италианския състезател Андреа Волпини, да поведем със значителна преднина пред останалите плувци. Но в последната част на дистанцията бяхме достигнати от други състезатели и загубих натрупаното си предимство.

Победата се реши във финалните 300 метра, след оспорван изтощителен спринт в участъка от маратонското трасе, което се плува срещу течението на реката.

Щастлив съм от тази престижна и  желана победа, която ще остане вълнуваща за мен и защото това ще е навярно последното ми участие в тази надпревара.

Постигнатите 6 рекордни победи тук и най–добро време за преплуването на дистанцията от 57 км, за мен са щастливия край на  една осъществена мечта.

Амбицията и усилията ми са насочени към олимпиадата в Лондон 2012 г”

Аржентинецът Клалдио Плит, победител в четири маратона Санта Фе-Коронда е водач в лодката на Петър вече много години:

“Това беше едно състезание, което ще се помни дълго. Рядко има такива маратони. В началото си мислехме, че ще бъде спокойно състезание, че Стойчев ще може да се откъсне. Но когато италианците го настигнаха, Петър промени стратегиятя си – “ще те чакам на финала”. Продължи да плува спокойно, да приема въглехидратните си напитки без да се притеснява от никого. Да ви призная той ме изненада. През цялото време беше и в добро настроение. Стойчев е един единствен”, завърши Плит с усмивка.

Връзка към страницата на състезанието

Резултат на Петър

1 Petar Stoychev BUL 8:14:41.12
2 Andrea Volpini ITA 8:14:43.45
3 Rodolfo Valenti ITA 8:14:45.76
4 Guillermo Bertola ARG 8:15:04.46
5 Ivan Afanevich RUS 8:17:58.71
6 Gabriel Villagoiz ARG 8:19:48.45
7 Damian Blaum ARG 8:23:24.11
8 Edoardo Stochino ITA 8:23:43.01
9 Sergej Bauer GER 8:36:42.21
10 Luciano Sales Rubio ARG 8:38:12.16
11 Evgenji Pop Acev MKD 8:44:03.23
12 Raul Macedo ARG 8:52:35.28
13 Igor Dimovski MKD 9:33:27.10

Маратонът “Рио Коронда(Santa Fe–Rio-Coronda) е 57 километрово състезание провеждано във водите на реките Коронда (Coronda) и Саладо (Salado) в Аржентина. Състезателната дистанция свързваща градовете Санта Фе, Санта Томе и Коронда в провинция Санта Фе, плувците преодоляват за приблизително 8 часа. Събитието се провежда всяка година през януари или февруари.

Първото издание на плувния маратон “Рио Коронда” е на 22-ри февруари 1961 г.

Аржентинците, а и голяма част от плувната общонст в света,  считат това състезание за едно от най-тежките и важни от Гран При. В своята 50-годишна история “Рио Коронда” се е превърнал в голяма спортна фиеста. Поради различни икономически и политически причини този маратон е проведен 37 пъти до този момент, а за местните жители той е най-значимото спортно  събитие и е като национален празник. По време на състезанието хиляди зрители се стичат край реката, за да подкрепят плувците. Понякога броят на феновете достига 100 000 души Те наблюдават състезанието както от брега, така и с десетки лодки от водата. Всичко това е доказателство за значимостта на този спорт в Аржентина.

Интересен факт е, че не всеки желаещ  да  участва плувец, се допуска до участие в маратона. Само най-елитните състезатели в плуването в открити води могат да премерят сили в тази надпревара. Височината на реката  през годините се променя в диапазона от 2,8м до около 6м. От нея зависи скоростта, на водата и силата на теченията. Това е от голямо значение за преплуването на маратона. Водата в река Парана е и много мътна. Цветът й е почти кафяв. Това затруднява ориентацията и видимостта на състезателите, които във всеки един момент трябва да следят къде се намират конкурентите им. В реката  има и най-различни животни. Включително и малките рибки Palometas, които са от семейството на Пираните (но не толкова опасни) и които смучат кръв от жертвите си.

Петър Стойчев е побеждавал в този маратон 6 пъти през годините: 2006, 2007,2008, 2009, 2010,2011. За съжаление всички си  спомняме дисквалификацията на българина през 2004. Тогава той стана първи, но беше дисквалифициран заради подадена контестация от Стефан Гомес. Френският състезател подаде оплакване на съдиите, че Петър е ограничил свободата му на плуване в последните метри на състезанието. Стигна се до отнемане на победата на Стойчев, което не му попречи да продължи да побеждава.

Рекорди:

На 20 Февруари 2010г. Петър Стойчев, постави рекорд в историята на състезанието, като преплува дистанцията от 57 км. за време под 7 часа (06:57:52ч) с който  извоюва и 5-та поредна победа, която го направи единствения плувец в света постигайки толкова победи в този изключително труден в спортно и  функционално отношение плувен маратон.

На 30-01-2011г Петър Стойчев постигна 6-та рекордна победа в маратона.

Плувна шапка
Плувна шапка с подписа на Петър Стойчев39.99лв
Поръчай сега! Виж всички артикули
Готово!

На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.

Не сте попълнили правилно полето за Телефон

Не сте избрали начин на плащане

1Избери артикул с подписа на Петър Стойчев
2Напиши лични данни и избери начин на плащане

*Код за сигурностНов код

3Поръчай!

Поръчай сега! На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.