Главно меню

English

LaManche Swim

Място: LaManche Swim

Дата на провеждане: 25 август 2007

Състезание: LaManche Swim

LaManche Swim (2007)

На 24.08.2007 г. Петър Стойчев постига една от най-желаните цели в живота си успявайки да постави  световен  рекорд за преплуване на протока Ла Манш.Рекорд не подобрен и до днес.

Преплуването му е едно огромно изпитание за тялото, духа и психиката на плувците.

Той става първия човек, който е преплувал дистанцията от 34 км от Довър (Вбр) до Кап Грюне (Фр) под 7 часа. Реално  преплуваното разстояние е около 38 км  за 6:57:50 часа. Причината за увеличените километри са теченията, силният вятър и огромните кораби, които пресичат канала и образуват огромни вълни.

В преплуването го съпровожда подсигуряващ екип на  борда на лодка  управлявана от лодководача Майк Оръм.

Майк Оръм- лодководач: „Ламанша е Ламанша. Той не винаги те допуска до себе си. За да се направи една такова постижение ти е необходим плувец от класата на Петър Стойчев, добър екип и водач, който много добре познава канала и разбира се късмет да уцелиш посоката на теченията и  вятъра. Този рекорд ще остане неподобрен много дълго време. Сигурен съм в това”.

Блиц с Петър Стойчев

-Какво е усещането да покориш рекорда на Ламанша?

-Невероятно. Това да си първия човек под 7 часа е нещо което преследвах много усилено и съм безкрайно щастлив с постигнатото. Хората тук сравняват постижението ми с човека, който за пръв път е избягал една миля по 4 минути.

-Кой беше най-трудния и най-критичния момент от преплуването?

-Определено втората половина, когато ставаше ясно, че вървим заедно с рекорда и имам възможност да го подобря.

-Защо запази заминаването си в тайна от медиите?

-Защото юни месец се вдигна много шум. Тогава нямахме подходящо време и много от хората си помислиха, че сме се изплашили и сме се прибрали. Исках сега всичко да се спокойно и чак след като постига мечтаната цел да дадем информация.

-Какво изпита като стъпи на френския бряг?

-Много болка и радост. Болка, защото целия се надрах по скалите и радост, че знаех че съм под седем часа, но не знаех точно колко.

-Как ще коментираш постъпката на Кудинов?

-Това не е постъпка на световен шампион. Мисля, че знаеше че няма шанс и реши да прилага евтини трикове, които го доведоха до едно много силно постижение, но не и до желания рекорд.

-Имаше ли момент, в който искаше да се откажеш?

Не, категорично.

-Какво ти даваше сили и на кого искаш да благодариш?

-Сили ми даваше желанието за рекорда и положителната информация, която получавах от лодката. Благодаря на всички, които ми помогнаха, на треньора ми Красимир Туманов, на моя спонсор М-Тел. Вече споменах, че посвещавам рекорда на хората от моя роден край - Родопите.

Ла Манш или Ламанша, е проток, отделящ Великобритания от континенталната част на Европа. Откъм континента Ла Манш граничи с Франция.

Преплуването на Ламанш, е едно от най-старите плувни състезания в света с над 100-годишна история. То е спортно предизвикателство и истинско изпитание за човешките възможности.

Регистрирани успешни преплувания до 2000 г. са 893. За сръвнение към 2007 г., до връх Еверест  са осъществени 3679 изкачвания от 2436 човека.

Първоначалният регламент е запазен и до днес. Плувецът има право да носи единствено бански тип „слип“, не е позволено неопреново облекло. Никой от екипа на състезателя няма право да го докосва по време на плуването. Разстоянието между двете пристанища – Дувър в Англия и Кале във Франция по права линия е 34 км, но плувецът трябва да измине много по-голямо разстояние заради отклонения, предизвикани от водните течения и съобразяването с трафика на кораби в канала.

На 24-ти август 1875 г. капитан Матю Уеб (Matthew Webb) за първи път в историята преплувал без чужда помощ Ламанша за 21 часа и 45 минути, използвайки стила бруст. През 1927 г. е създадена „Channel Swimming Association“ която  администрира  опитите на плувците да преплуват протока. През 1999 г. тя се разделя на „Channel Swimming and Piloting Federation“ и „Channel Swimming Association„.

Плувна шапка
Плувна шапка с подписа на Петър Стойчев39.99лв
Поръчай сега! Виж всички артикули
Готово!

На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.

Не сте попълнили правилно полето за Телефон

Не сте избрали начин на плащане

1Избери артикул с подписа на Петър Стойчев
2Напиши лични данни и избери начин на плащане

*Код за сигурностНов код

3Поръчай!

Поръчай сега! На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.