Главно меню

English

LaManche Swim

Място: LaManche Swim

Дата на провеждане: 19 юли 2006

Състезание: LaManche Swim

LaManche Swim (2006)

Най-добрият български плувец в открити води Петър Стойчев не успя да подобри рекорда по преплуване на Ламанша, но даде трето време в историята на състезанието. Стойчев измина разстоянието от 32 км от Дувър (Англ) до Кале (Фр) за 7.21:08 ч и остана малко над 17 мин от върховия резултат - 7.03:52 ч на Кристоф Вандраш

Ла Манш или Ламанша, е проток, отделящ Великобритания от континенталната част на Европа. Откъм континента Ла Манш граничи с Франция.

Преплуването на Ламанш, е едно от най-старите плувни състезания в света с над 100-годишна история. То е спортно предизвикателство и истинско изпитание за човешките възможности.

Регистрирани успешни преплувания до 2000 г. са 893. За сръвнение към 2007 г., до връх Еверест  са осъществени 3679 изкачвания от 2436 човека.

Първоначалният регламент е запазен и до днес. Плувецът има право да носи единствено бански тип „слип“, не е позволено неопреново облекло. Никой от екипа на състезателя няма право да го докосва по време на плуването. Разстоянието между двете пристанища – Дувър в Англия и Кале във Франция по права линия е 34 км, но плувецът трябва да измине много по-голямо разстояние заради отклонения, предизвикани от водните течения и съобразяването с трафика на кораби в канала.

На 24-ти август 1875 г. капитан Матю Уеб (Matthew Webb) за първи път в историята преплувал без чужда помощ Ламанша за 21 часа и 45 минути, използвайки стила бруст. През 1927 г. е създадена „Channel Swimming Association“ която  администрира  опитите на плувците да преплуват протока. През 1999 г. тя се разделя на „Channel Swimming and Piloting Federation“ и „Channel Swimming Association„.

Плувна шапка
Плувна шапка с подписа на Петър Стойчев39.99лв
Поръчай сега! Виж всички артикули
Готово!

На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.

Не сте попълнили правилно полето за Телефон

Не сте избрали начин на плащане

1Избери артикул с подписа на Петър Стойчев
2Напиши лични данни и избери начин на плащане

*Код за сигурностНов код

3Поръчай!

Поръчай сега! На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.