Главно меню

English

Cadiz Freedom Swim

Място: Cadiz Freedom Swim

Дата на провеждане: 8 май 2011

Състезание: Други състезания

Cadiz Freedom Swim, RSA

Петър Стойчев спечели състезанието в Република  Южна Африка . На  второ място е австралийският състезател Trent Grimsey.

От първоначално регистрираните 400 състезатели заради лошото и бурно време  (в залива са потопени 3 лодки)в надпреварата стартираха 240 участника.

Високите вълни в деня на състезанието, принудиха организаторите да променят  традиционното за тази надпревара трасе. Плувците трябваше да направят 4 обиколки (всяка по 2,5 км) на  ново трасе в залива Big Bay.

По време на първите две обиколки австралийския състезател Grimsey  беше водач. След това Петър пое водачеството и финишира първи в студените води на залива. Измерената му телесна температура (в ухото) след състезанието е 29,9 С

"

8 May 2011

Issued by Leap Communications

Световният шампион в Открити Води Петър Стойчев победи в екстремната морска надпревара в РЮА.

Българската плувна сензация Петър Стойчев, преодоля ледената вода, силната местна и международна конкуренция и еднодневното закъснение, за да победи в екстремната надпревара „Cadiz Freedom Swim” която се проведе в залива „Биг Бей” („Big Bay”), Кейп Таун, Република Южна Африка в Неделя.

34-годишният Стойчев, смятан от мнозина за най-успешния плувец в открити води за последното десетилетие, финишира 9,3-километровата дистанция за 1ч:51мин:54сек при температура на водата от 12°C, в събитието, което набира средства за училище „Виста Нова” (Vista Nova School) за деца с умствени увреждания.

Стойчев финишира пред Австралиеца Трент Гримзи (Trent Grimsey) (23г.). Трент Гримзи колабира след като пресече финала и беше лекуван от лека хипотермия от спешния медицински екип от Меди Клиник (Medi-Clinic) на мястото.

Седемнадесет годишната южно африканка, Лиза Коулинг (Lisa Cowling) беше победителят от жените и трета в общото класиране, побеждавайки много силна група от местни и международни екстремни плувци. „Беше тежко, в началото бях вкочанена от студа, но след това се оправих. Не очаквах да се справя толкова добре, просто исках да финиширам. Щастлива съм” сподели тя след финала.

Стойчев описа състезанието така: „много добро, но много трудно. Трент стартира много бързо и беше много трудно да се бориш. Имаше и много силни южно африканци също”, сподели той.

Гримзи определи състезанието като: „най- трудното, в което съм участвал досега. Никога не съм плувал в нещо по-студено. Помня, че пресякох финала и нищо след това.”Състезанието традиционно следва 7,5км трасе, от остров Роббен (Robben Island) до залива Биг Бей и се провежда в събота а/и и неделя, като резервна дата. Ръководителят на състезанието Рам Баркай  (Ram Barkai),

след предварителна подготовка за старт в събота, сподели, че поради силните ветрове събитието се отлага за неделя. Когато се разбра, че в неделя силните ветрове ще продължат, беше избрано алтернативно трасе в залива Биг Бей, отново заради сигурността на плувците, сподели Баркай.

От първоначалната група от 410, около 260 плувци влязоха във водата в неделя за 9,3-километровата надпревара. Дванадесет от тях бяха лекувани от умерена хипотермия преди и след състезанието и поне 70% от състезателите преживяха лека хипотермия, сподели доктор Басил Боннер (Basil Bonner) от Меди Клиник.

Спасители от сърф клуб „Big Bay Surf Lifesaving Club”, НМСО (Национална Морско Спасителна Организация – РЮА)( National Sea Rescue Institute) и доброволци се грижеха за безопасността на плувците. Спонсори на събитието бяха, Маркус Рорар Спирулия (Marcus Rohrer Spirulina), Speedo® и управата на Западен Кейп.

Връзка към старницата на състезанието

Резултат на Петър

1 Petar Stoychev BUL 1:51:55
2 Trent Grimsey AUS 1:53:54
3 Lisa Cowling RSA 2:11:45

Поради тежките метеорологични условия, силен вятър и ниски температури,  през 2011г. състезанието се проведе в залива „Big Bay“:

Това е едно най-тежките и  екстремни състезания на дълги разстояния в студени води в света 7,5-8 км около остров – Роббен, Кейп Таун, РЮА. Водата там винаги е много студена около 13С и е с непредсказуеми течения.

Състезателите участват само с шапка, очила и стандартен бански костюм. Всеки състезател е следван от лодка и е внимателно наблюдаван през цялото време за признаци на хипотермия.

Събитието се провежда по повод деня на на свободата на РЮА.

Карта на трасето:

Плувна шапка
Плувна шапка с подписа на Петър Стойчев39.99лв
Поръчай сега! Виж всички артикули
Готово!

На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.

Не сте попълнили правилно полето за Телефон

Не сте избрали начин на плащане

1Избери артикул с подписа на Петър Стойчев
2Напиши лични данни и избери начин на плащане

*Код за сигурностНов код

3Поръчай!

Поръчай сега! На въведения от вас телефон ще попучите обаждане, на което трябва да потвърдите поръчката.